Opravy praček

Detail článku

Spotřeba a účinnost

V dnešní době asi nikdo z nás nechce vyhazovat peníze oknem jen tak pro nic za nic, což se může lehce stát, pokud zvolíme pračku, která nešetří spotřebu vody a elektrické energie. Pračky, ostatně i další bílé zboží, jsou vybaveny energetickým štítkem nebo legendou, která napoví, v jaké energetické třídě se pohybují. O úspoře energie vypovídá barevná stupnice, jež je označena písmeny A - G. Pokud je to možné, vybírejte tedy spotřebič, který je označen jako A+ nebo A, rozhodně se to vyplatí. Spotřebiči, jehož označení se nebezpečně blíží k druhému pólu stupnice, se vyhněte, nechcete-li se divit svým účtům.

Vedle této základní informace obsahuje štítek také informace o účinnosti praní a odstřeďování, spotřebě vody (l) a energie (kWh) na jeden normalizovaný cyklus (obvykle je to cyklus 60°C - bavlna), maximální otáčky při odstřeďování i údaj o hlučnosti přístroje. Nechcete-li vyhazovat peníze oknem, měli byste dohlédnout, aby spotřeba jednoho cyklu nebyla vyšší než 40 litrů vody a zároveň menší než 1 kWh. 

Energeticky nejnáročnější, a tím i nejdražší, je ohřev vody. Využívá se tedy nejrůznějších systémů (tzv. kaskádové praní, množstevní automatika, úsporný program, program pro málo znečištěné prádlo atd.) pro ošetření nejnižší možné spotřeby vody a energie při co nejlepších dosažitelných výsledcích. V úsporách energie hraje důležitou roli i elektronika - měří teplotu a hladinu vody, stupeň znečištění prádla, hmotnost vloženého prádla aj. ukazatele, které pomáhají nejekonomičtějšímu a nejúčinnějšímu praní.

Elektronika však neplní jen kontrolní a konstrukční funkci, ale také funkci komunikační (v případě nového typu pračky Elektrolux můžeme brát tuto funkci doslovně - pračka je vybavena hlasem, který radí, co je potřeba udělat), nejčastěji pomocí displeje. 

Účinnost praní není, jak by se mohlo zdát, přímo úměrná spotřebě vody. Moderní pračky dokážou s minimální spotřebou vody vyprat prádlo mnohem lépe než pračky předchozí generace. Účinnost odstřeďování je vyjádřena zbytkem vody v procentech vůči hmotnosti suchého prádla (A - do 45%, C - od 54 do 63%, F - od 81 do 90%).
Pračky s předním plněním

Tento typ praček je nejvhodnější pro zabudování do linky, neboť umístěním dvířek umožňuje plné využití prostoru nad ní. Pokud si pořídíme tuto pračku jako samostatně stojící, může posloužit její vrchní plocha jako odkládací pult pro drobnosti nebo prací prostředky.
Pračky s horním plněním

Pračky s horním plněním se nejvíce uplatní v úzkých či malých prostorech. Ve většině domácností je najdeme stát v koupelně. U tohoto typu pračky je nutné dbát na to, aby nad pračkou bylo dostatečně velké místo pro otevírání dvířek. Rozhodně je tedy neumisťujte pod poličku, nemuseli byste pračku otevřít, tudíž by nemohla splnit své poslání. Přestože můžete do pračky vkládat prádlo i po započetí cyklu praní, není to nejlepší řešení - jednak musíte počkat cca 3 minuty, než se odemkne automatické bezpečnostní zamykání dvířek pračky, a pak také není nejvhodnější již jednou spuštěný program přerušovat, neboť většinou bude nutné spustit celý cyklus praní od začátku.
Kapacita, ovládání a funkce praček

Kapacita praček se pohybuje od 3 kg suchého prádlo až po ty, které pojmou až 8 kg (kapacitní údaje jsou uváděny pro prádlo bavlněné nebo lněné). Kapacita je závislá od rozměrů pračky. Pro domácí použití se setkáme především s pračkami s kapacitou 6 kg suchého prádla. 

Na dnešním trhu jsou již k dostání pračky s elektronickým řízením. Elektronické řízení usnadňuje praní pomocí nejrůznějších měřicích čidel, ovlivňujících programy na základě aplikace algoritmů podle výsledků a informací získaných z čidel. Ovládání samo o sobě musí uživateli umožnit, aby mohl volit základní vstupní údaje - druh vlákna (z tohoto údaje vyplývá maximální možná teplota, přípustné otáčky při odstřeďování a způsob rezervace bubnu) je jako jediný povinným údajem; teplota (zvolená teplota umožní omezit teplotu určenou podle druhu vlákna); otáčky (zvolené otáčky omezují otáčky při odstředění); další pokyny uživatele (zde můžete volit další postupy při praní jako například zvolení úsporného programu, přídavného programu, zakončení praní bez vypuštění vany a odstředění aj.). 

Elektronické ovládání zajistí funkce, které by u čistě mechanického programátoru byly nemyslitelné. Výhodou je také poměrně dobrý přehled uživatele o procesu praní - pračky nám jej zprostředkovávají nejčastěji displejem nebo kontrolkami. Elektronické ovládání může být propojeno také s mikroprocesorovými logickými obvody. Tyto obvody pracují a vyhodnocují takřka za nás - řídí činnost pračky, komunikují s uživatelem a také umožňují zařazení nových funkcí. Toto inteligentní řízení využívají například technologie 6. smysl, Fuzzy Logic, Sensor Logic aj. Součástí mnoha praček je upozornění na nejrůznější poruchy, momentální neduhy pračky nebo Vám umožní odložit start praní o několik hodin atd. 

Elektronické řízení vyniká především svým jednoduchým ovládáním a možností automatického řízení cyklu podle výsledku dosavadního praní, čímž je dosaženo nejoptimálnější spotřeby i praní. Kromě tohoto typu ovládání se můžete na trhu setkat také s plně elektronickým řízením pračky (nevyužívá mechanický programátor).