Opravy praček

Detail článku

Funkce praček

U dnešních praček si může uživatel vybrat z velkého množství funkcí. Nejčastěji využívané funkce jsou funkce úsporné. Jedná se o funkce ½ náplň, automatické vyvážení prádla (je konstruována na základě nasákavosti látky, čímž je tedy výsledné množství vody určeno skutečným množstvím prádla a jeho nasákavosti a nedochází tak ke spotřebovávání nadbytečného množství vody), elektronicky řízený proces praní (senzory snímají údaje během celého pracího procesu a po vyhodnocení přizpůsobují další průběh praní jeho momentálnímu stavu). Pračky jsou také vybaveny bezpečnostní funkcí - Water Stop, Aqua Stop, Water Safe, Aqua Safe a další. Níže pak uvádíme funkce a systémy praček, s nimiž se můžete u praček setkat. 

ACS (Polar) - vyfiltrovaná voda se vrací do oběhu.
Aqua Stop/Save, Aqua Control, Hydrostop, Water Block - pojistka proti vytopení, při poruše zabrání úniku vody. 
Cashmere Gold - pro praní jemného vlněného prádla. 
Carboran, Poliplex, Duraprop - materiály van pračky. Jsou odolné a dobře tepelně izolují. 
Direct Spray, 3D systém, Jet systém - prádlo je zespodu namáčeno a seshora intenzivně sprchováno = prádlo je rychleji a rovnoměrněji namočeno a prací prostředek se tak dostane lépe k jednotlivým vláknům látky. 
Drum up - jsou jí vybaveny pračky s horním plněním - zaručí, že se buben pračky zastaví vždy dvířkami nahoře. 
Eco program, Bioprogram, Biofáze - omezení spotřeby pomocí omezení potřeby množství vody, využívají také nízké teploty ve spojení s pracími prostředky na bázi enzymů. 
Fuzzy Logic, Sensor Logic, 6. smysl - měří náplň a vyhodnocují znečištění prací vody, z těchto údajů pak vyhodnocují další pokračování pracího procesu, který je upraven nebo zkrácen podle naměřených hodnot. 
Intervalové odstřeďování, odložené odstřeďování - počet otáček je v bubnu zvyšován postupně a nedochází tak k nerovnoměrnému rozložení prádla v bubnu, čímž jsou minimalizovány vibrace bubnu. Odložené odstřeďování využijete, pokud budete potřebovat vyndat část prádla před konečným ždímáním 
Mix&Wash - není nutné třídit prádlo, teplotní stupeň praní je 40°C programu. 
Množstevní automatika - pračky vybavené množstevní automatikou automaticky rozpoznají množství vloženého prádla - na základě rozpoznání množství a druhu prádla pak určí optimální množství vody a energie nutné pro dokonalé vyprání. 
Nastavitelný termostat - pračky bez tohoto zařízení mají nastavenu teplotu podle daného programu. Nastavitelný termostat umožňuje snížit teplotu i u programu, při nastavení vyšší teploty, než kterou umožňuje program, je tento příkaz ignorován. 
Odložené praní, předvolba startu - možnost odložit start až o 24 hodin. 
Poloviční náplň - manuální zvolení množství prádla. 
Program pro hedvábí - šetrně vypere 1 kg jemného prádla. 
Rapid program, Bleskové praní, Rychlé praní - zkrácený program praní pro mírně znečištěné prádlo. 
Regulace tvorby pěny - zabraňuje přepěnění pracího prášku. 
Sensitiv (AEG) - vhodné pro alergiky, je hlídán zbytkový obsah prášku. 
Sesam (Brandt) - otevírání dvířek okamžitě po zastavení. 
Snadné žehlení - jedná se o funkci, která zamezí zmačkání prádla. 
Systém kontroly stability, aktivní kontrola vyváženosti - slouží k stabilizaci pračky během praní a odstřeďování.