Opravy praček

Detail článku

Nabídnu Vám tedy několik rad, jak se nenechat od podobných řemeslníků napálit:

1/ Dříve, než objednáte opravu Vašeho spotřebiče, prověřte si alespoň základní informace o firmě, na kterou se s opravou chcete obrátit.

2/ Opište si ze štítku pračky přesné typové označení, a ověřte si předem telefonicky, zda Vaši značku skutečně opravují - známe opraváře, kteří přijedou k zákazníkovi, a teprve na místě mu sdělí, že tuto značku neservisují, ani na to vlastně nic nemají, a vytáhnou ze zákazníka alespoň peníze za cestovné.

3/ Při odchodu opraváře požadujte doklad o provedené opravě – tzv. Montážní list (Opravenku), kde musí být uvedeno jméno a adresa zákazníka i servisní firmy (včetně IČO), název spotřebiče, co bylo předmětem opravy, a jakou to dělá částku, kolik je vyúčtováno cestovné, název a cenu za materiál (díly apod.), a jestli je firma daňový plátce, či nikoli, musí být dle toho vyčíslena sazba DPH. Případnou reklamaci Vám totiž bez tohoto dokladu nikdo neuzná, a navíc, jestli opravář pochybí, nic si na něm nevezmete, a vinu mu budete jen těžko prokazovat.

4/ Jestli Vám bude opravář tvrdit, že Vám udělá „výjimečnou slevu“, nebo že pro Vás bude „cestovné zdarma“, požádejte jej o nahlédnutí do Ceníku služeb a dílů, na což máte ze zákona právo, a každý opravář je povinen tyto doklady u sebe nosit . Jestliže Vám neprokáže v dokladech, za jaké ceny služby účtuje, věřte, že žádnou slevu určitě nemáte – ba naopak.

5/ Nevsázejte na to, že nejlevnější firmy nutně musí mít také nejkvalitnější služby, a naopak. Rozhodně se vyplatí připlatit si za kvalitní služby, než investovat do rádoby „opraváře za lidové ceny“, ale na úkor kvality, takže ve výsledku vlastně proděláte. Určitě nepočítejte s tím, že si nadstandartní služby (jako je výjezd k zákazníkovi o víkendu a svátcích, nebo oprava po 19.hodině) opravář patřičně nezapočítá – vždyť má na to právo, stejně jako každý jiný zaměstnanec.

6/ „Bez papíru to budete mít levnější“ – určitě jste se s touto nabídkou již mnohokrát setkali, a to při různých příležitostech. Dejte však pozor, aby jste zaslepeni vidinou levnější opravy nenahráli do kapsy opraváři, který stejně jako okrádá stát, tím že zákazníkům nevystavuje doklady, neokradl i Vás.